Huiswerktips


Op deze pagina verzamelen we tips voor het leren en maken van huiswerk.
  • Hoewel het niet de bedoeling is allerlei onderwerpen te vermelden die ook in het boekje 'Tumult' staan, kun je op deze pagina -al dan niet samen met je ouder(s)/verzorger(s)- lezen hoe je met bepaalde vakken om moet gaan.
  • De tips zijn erg handig voor de leerlingen van klas 1, maar ook leerlingen van klas 2 kunnen er veel aan hebben. En niet alleen voor het vak Duits, dat vanaf klas 2 op het programma staat.
  • We beginnen met diverse tips per vak, mogelijk komen er later ook nog algemene tips bij.
  • Als een document niet automatisch opent, download het dan eerst op je computer. Vervolgens kun je het bestand alsnog openen.
 
Nederlands
Engels
Frans
Duits
Geschiedenis
Aardrijkskunde
Wiskunde
Natuur-/Scheikunde
Biologie






Samenvatting maken
Veel leerlingen maken een samenvatting. Een prima manier om teksten te leren. Maar het maken van een samenvatting is een kunst op zich, die gelukkig op school ook aan de orde komt. Samenvattingen maken is een kwestie van oefenen, je wordt er dan steeds beter in. We hebben een documentje online gezet, waarin wordt verteld hoe je het aan kunt pakken. Klik hier om het 'stappenplan samenvatting' maken te openen.

Beeldmateriaal
Veel leerlingen vinden het prettig als lesstof 'beeldend' wordt gemaakt. Afbeeldingen, grafieken, foto's, film, etc. maakt lesstof visueel en is daarmee een goede aanvulling op tekst. Het kan leerlingen helpen de filmpjes weer eens terug te zien of extra filmpjes op te zoeken, die een docent niet heeft gebruikt. Hierbij een aantal tips:

De Wiskunde Academie -
Uitgebreide uitleg over wiskundige vraagstukken: decimalen, vlakken, middelloodlijnen, kwadraten, herleiden, machten, Pythagoras, lineaire formules en nog veel meer. En dat alles inzichtelijk uitelegd door middel van filmpjes (dus ook veel beeld) per leerjaar en per niveau havo/atheneum. Klik hier om op de site te komen.














Spellingjuf -
Zwakke en sterke werkwoorden, 't sexy fokschaap, persoonsvorm (sterk/zwak, heden/verleden) en voltooid deelwoord, gebiedende wijs, Engelse werkwoorden en meer op een heldere manier aan de hand van filmpjes uitgelegd. Klik hier om naar de filmpjes van Spellingjuf te gaan.

SchoolTV/beeldbank -
Veel korte filmpjes, gesorteerd per vak en zeer geschikt voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Zoek maar eens met behulp van kernwoorden uit de tekst, grote kans dat er treffers volgen. Klik hier om naar de website van SchoolTV/beeldbank te gaan.

1001docenten.nl -
Steeds meer docenten in Nederland geven uitleg via filmpjes, zodat leerlingen het thuis op hun gemak nog eens kunnen bekijken. Op 1001docenten.nl komen veel van die filmpjes samen, gesorteerd per niveau, leerjaar en vak. Klik hier om naar de website van 1001docenten te gaan.

Huiswerk.tv -
Net als 1001docenten biedt Huiswerk.tv instructiefilmpjes. Alleen is het op deze site nog niet altijd even goed duidelijk voor welk leerjaar/niveau het bedoeld is. Aangezien we in Nederland werken met dezelfde eindtermen onderbouw, zullen heel veel van de filmpjes ook geschikt zijn voor leerlingen van Mariënburg. Klik hier om naar de website van Huiswerk.tv te gaan.

Youtube -
Ook op Youtube komen steeds meer educatieve filmpjes. Sommige zijn niet bruikbaar, sommige vind je ook op bv. Huiswerk.tv Het is echter nog steeds de moeite waard om aan de hand van gerichte zoekopdrachten op Youtube te zoeken naar geschikt beeldmateriaal. Klik hier om naar Youtube te gaan.

Speciaal voor ouders
Ouderkaart - begeleiden bij het huiswerk maken
Ouderkaart - begeleiden bij het leren van een toets
Ouderkaart - begeleiden bij plannen