dinsdag 15 december 2020

Klas 1, 2, 3: Belangrijke informatie!

Hieronder lees je belangrijke praktische informatie over deze resterende week en over de twee weken na de kerstvakantie n.a.v. de sluiting van de scholen. 



Vanuit de onderbouw:

We gaan helaas weer dicht. Dat is wat onverwacht en ook al begrijpen we de noodzaak ertoe, er wordt weer veel gevraagd van onze flexibiliteit in een jaar wat voor ons allemaal erg pittig is. En hoewel het digitale lesgeven een goede noodoplossing is, hebben we het grotendeels ervaren als een verarming t.o.v. het 'echte' onderwijs. De zorgen om elkaar, als leerlingen én collega's, worden er daarmee ook niet minder door. Het zal na de kerst best moeite kosten om in deze situatie weer op te starten. Des te meer is het belangrijk dat we allemaal, ondanks alle beperkingen, proberen vakantie te houden. En daarna gezamenlijke het beste ervan maken. Het jaar 2020 komt echt op haar einde en alhoewel 2021 zo met een valse start lijkt te beginnen, de perspectieven op een beter jaar zijn er wel. Volhouden dus! Verder in deze mail een heel aantal praktische zaken op een rijtje. 


Personele wijzigingen: 

In deze vreemde omstandigheden gaan we ook afscheid gaan nemen van twee collega's: mevr. C. Coenen voor Frans en mevr. M. Landman voor Nederlands. Daarmee zijn er na de kerst een aantal wijzigingen: 

  • Mevr. E. Janse (Frans) heeft H3B en H3C overgenomen
  • Voor de vacature Frans is mevr. A. Boltring aangetrokken. 
  • Mevr. N. Kuiphof (Nederlands) heeft H1B en H1C overgenomen. 
  • Voor de vacature Nederlands zijn deze week sollicitatiegesprekken.

Daarnaast vinden ook de volgende wijzigingen plaats: 

  • Mevr. A. van der Ploeg (Aardrijkskunde) neemt het gehele mentoraat van H1B over. 
  • Mevr. E. Erkelens (Biologie) heeft een aantal klassen van mevr. G. Leegsma overgenomen. 
  • Mevr. B. Nauta (Engels) heeft een aantal klassen van mevr. S. Blokker overgenomen. 
  • Mevr. S. Blokker (Engels) neemt H3C over. 

Deze week voor de kerst:

Niet alle lessen zullen deze week digitaal gegeven worden. Hiermee willen de docenten de ruimte geven om vooral na de kerst goed te kunnen starten door dat nu te kunnen voorbereiden. Op woensdag en donderdag zullen i.i.g. de lessen op het 3e, 4e en 5e digitaal worden gegeven, om de leerling de komende twee dagen wel een vaste structuur te bieden. Een aantal docenten die dit haalbaar acht zal daar omheen meer lessen geven. Voor alle digitale lessen geldt dat de les in Teams wordt aanmaakt en dat de link ervoor in Magister bij het huiswerk staat.

De verdere nadruk willen we deze week leggen op het mentoraat en de afsluiting van het jaar. Alle mentoren plannen woensdag of donderdag een mentoruur met hun klas in om praktisch door te spreken hoe deze digitale periode eruit gaat zien. Komende vrijdag kan ook de kerstviering om 10:30 'gewoon' digitaal met de klas bekeken worden. Voorafgaand zal het maatwerk voor klas 2/3 i.v.m. de herkansingen wel doorgaan (daarover verder meer). 

 

Aandachtspunten voor de digitale periode: 

Hoewel de scholen sluiten, zal dit voor o.a. zorgleerlingen niet het geval zijn. Leerlingen met onveilige thuissituaties bijvoorbeeld of leerlingen die niet zonder de schoolse structuur kunnen. Voor deze leerlingen wordt opvang op school georganiseerd. Ouders kunnen deze leerlingen opgeven bij de mentoren die dit aan de teamleider doorgeven. 

Leerlingen die thuis geen of onvoldoende digitale voorzieningen hebben kunnen een laptop lenen van school. De laptops kunnen woensdag en donderdag worden opgehaald op Mariënburg en voor klas 1 op donderdag op Klein Mariënburg. Laptops kunnen door ouders aangevraagd worden via Leen Laptop Mariënburg: leenlaptopmarienburg@csg-comenius.nl en voor klas 1: Leen Laptop Klein Mariënburg: leenlaptopmbklein@csg-comenius.nl
Verder gaan de ondersteuningsgroepen zoals leren-leren en taalgroepjes zoveel mogelijk digitaal door. 

 

Digitaal lesgeven na de kerst

Na de kerst zullen we minstens 2 weken digitaal lesgeven. Dit doen we binnen de volgende kaders: 

  • Het huidige rooster blijft intact. We gaan dus niet naar een 30-minutenrooster, zoals vorig jaar. 
  • Voor alle digitale lessen geldt dat de les in Teams wordt aanmaakt en de link ervoor in Magister bij het huiswerk wordt neergezet.
  • Voor 2/3-uurs vakken geldt dat er één lesuur in de week digitaal wordt lesgegeven en er daarnaast een vragenuurtje is (dat vragenuurtje kan voor meerdere klassen tegelijkertijd zijn).
  • Voor 1-uursvakken geldt dat er één lesuur per twee weken digitaal wordt lesgegeven. 
  • Lessen worden zoveel mogelijk 's ochtends gegeven, zodat de middagen worden vrijhouden voor mentoraat, huiswerk, vergaderingen, e.d. 
  • Voor mentoren geldt dat er aan het begin (de maandag of dinsdag) en aan het einde (de donderdag of vrijdag) van de week een moment met de mentorklas is.
  • Lessen staan voor 45 minuten op het rooster, maar het is niet erg wanneer deze volledige 45 minuten niet worden volgemaakt. 

Rondom het volgen van de digitale lessen geldt het volgende voor de leerlingen: 
  • De leerling die digitaal meedoet is ‘in beeld’; ‘geen neus is afwezig’. 
  • De leerling volgt zijn/haar digitale les in een ruimte waarin hij/zij niet gestoord wordt, bij voorkeur achter een bureau/tafel in een (eigen) kamer. 
  • Wanneer de leerling een vraag wil stellen doet hij/zij dat via de chatfunctie in Teams; soms krijgt hij/zij dan gelijk een reactie, soms zal dat even duren. 
  • Om zich te kunnen focussen op de les (hybride lesgeven vraagt echt veel van een docent) staat standaard de geluidsfunctie voor de thuiszittende leerling uit. 
  • De leerling zorgt ervoor dat hij/zij het opgegeven leer- en maakwerk goed bijhoudt, zodat er niet op achterstand geanticipeerd hoeft te worden. 

Herkansingen, toetsen, opdrachten, cijfers

Door de twee weken digitaal onderwijs moeten de herkansingen voor klas 2 en 3 worden aangepast. Vrijdag 18 december en vrijdag 15 januari zijn er online maatwerk-uren om de herkansingen voor te bereiden. Een schema hiervoor volgt op de blogspot. In de ochtend op dinsdag 19 januari zullen de herkansingstoetsen worden afgenomen, natuurlijk onder voorbehoud. 

Wat betreft andere toetsen wordt er geprobeerd deze niet te verschuiven, maar digitaal af te nemen of te vervangen door een PO. Hiermee willen we voorkomen dat we de drukte doorschuiven en leerlingen weken achtereen toetsen aan het inhalen zijn. 

 

Met vriendelijke groet, 


Esther Veldman -teamleider klas 1

Sander Blok - teamleider klas havo 2/3

Jaap Bus - teamleider atheneum 2/3