woensdag 18 november 2020

AH2: verslag gastspreker Janny vd Molen

‘Als iedereen zijn eigen haat aanpakt, wordt de wereld veel mooier’ Janny van der Molen vertelt verhalen uit de oorlog nog steeds kunnen inspireren

‘Wat hoort er bij vrijheid, of bij de beperking daarvan?’ Janny van der Molen opende haar lezing op vrijdag 13 november met deze vraag


. Hiermee zette ze haar publiek, de tweedejaars leerlingen havo en vwo van Mariënburg, aan het denken. ‘Mondkapjes’, klonk het uit de zaal. ‘Inderdaad’, zei Janny, waarna ze een link legde naar de beperking van vrijheid in de Tweede Wereldoorlog. Want onder andere over dit onderwerp schrijft ze.

Op twee van haar boeken ging ze dieper in: ‘Ik zou lang willen leven’ en ‘Buiten is het oorlog’. In het eerste boek vertelt ze over Etty Hillesum, die 26 was toen de oorlog begon en schreef over het leven in Kamp Westerbork. ‘Buiten is het oorlog’ is een beschrijving van Anne Franks leven aan de hand van tien thema’s.

Vervolgens las Janny fragmenten voor uit de brieven van Etty en uit Anne’s dagboek. Indringende fragmenten, waarin ook duidelijk werd op welke manier deze vrouw en dit meisje de kracht in zichzelf vonden om hun leven, dat beheerst werd door angst, vol te houden. Dat deden ze onder andere door hun eigen haat naar de vijand aan te pakken, omdat dat het enige was waarover ze controle hadden.

Ook nu nog is hun werk voor velen een inspiratiebron, zo blijkt uit de verhalen van mensen die Janny ontmoette tijdens haar reizen. Na afloop van de lezing bood Kinderboekhandel De Toverlantaarn leerlingen de gelegenheid Janny’s boeken aan te schaffen.