dinsdag 27 maart 2018

voorleeswedstrijd Read2me

‘Onze’ Silke Loorbach winnares van dé voorleeswedstrijd voor brugklassers: ‘Read2me’

Maandagavond 26 maart was het zover: acht finalisten mochten gaan voorlezen tijdens de regionale voorleeswedstrijd in de bibliotheek in Grou. De opzet van de ronde was gelijk aan de vorige voorleesrondes: in totaal kregen de finalisten 5 minuten de tijd om zichzelf te presenteren en een stukje uit hun favoriete boek voor te lezen.
Jitske Rozema van het team Onderwijs van dbieb (zoals de bibliotheek tegenwoordig heet) opende de avond en daarna konden de voorlezers van start gaan. CSG Comenius werd vertegenwoordigd door maar liefst vier kandidaten: Iris Dicke, Merel Wieringa, Silke Loorbach en Noortje Dankert. Ze hadden hun vrienden, familie, hun docenten Nederlands (mevr. Kuiphof en dhr. Veen) en medewerkers van de mediatheek van Comenius (mevr. de Jager en mevr. Tempelman) meegenomen als supporters.

De dames lazen hun fragment met veel expressie en duidelijk articulerend voor, want dat is waar de driekoppige jury op zou gaan letten. Ook oogcontact met het publiek zou meetellen, had de jury vooraf aan de finalisten meegedeeld. Net als hun tegenstanders van Beyers Naudé, OSG Sevenwolden en Piter Jelles zetten de meiden hun beste beentje voor.

Na de voorleessessies ging de jury in beraad en mocht het publiek luisteren naar het akoestisch gitaarspel en de zangkwaliteiten van Judy Fires, die met haar countrymuziek de spanning bij de kandidaten een beetje weg kon nemen. Maar daarna was daar toch echt het moment van de waarheid. Twee kandidaten werden genoemd als allerbest; op nummer 2 Eliza van der Tuin van CSG Beyers Naudé en op nummer 1 als winnares van de avond: Silke Loorbach van CSG Comenius! 

Na alle felicitaties waren we benieuwd of Silke vooraf nog veel geoefend had met voorlezen, maar dat bleek niet het geval. ‘Ik heb wel een paar keer geoefend natuurlijk, maar voorlezen aan een groep moet ook een beetje vanzelf gaan, dan is het veel spontaner.’ Een waar natuurtalent dus. Silke, felicitaties van ons allemaal!