woensdag 9 december 2015

Afval scheiden met de 'blikbasket' van de Leeuwarder Schoolvereniging

De Leeuwarder Schoolvereniging (LSV) heeft meegedaan met de First Lego League, en op 28 november 2015 deed onze school mee aan de finale op school Mariënburg. We hebben een 'blikbasket' bedacht, die nu in de kantine van Mariënburg hangt

Het onderwerp van de FLL dit jaar was "Trash track". Dit betekent: Hoe scheid je afval op een milieuvriendelijke manier. Ons team hadden we verdeeld in meerdere groepen: een onderzoeksgroep, een programmeergroep en een groep die zich bezig hield met de core value, dat betekent: samenwerken.

Bij het onderzoek heeft de LSV 'de blikbasket' bedacht. Het is een soort blikvanger, alleen dan voor op scholen. Op de school Mariënburg hangt er nu ook één op proef. En het is de bedoeling om daar blikjes in te gooien, die dan niet op straat of in de prullenbak belanden, want dat is slecht voor het milieu en kost meer energie om met een magneet dit te scheiden uit het normale afval. 
Ons onderzoeksteam heeft voor middelbare scholen gekozen, omdat daar veel blikjes worden gedronken en daar ook blikjesautomaten zijn. Daarnaast heeft het onderzoeksteam van de LSV ook nog een brochure gemaakt en o.a. naar de directeur van school Mariënburg gestuurd. Deze school had dus echte interesse in de blikbasket van de LSV. Na een gesprek op deze school gaat Mariënburg onze blikbasket nu een week uitproberen, dus tot aanstaande vrijdag 11 december. Dan haalt de conciërge van de LSV hem weer op en kan Mariënburg er over nadenken of ze de blikbasket willen huren. Dat kan per maand. Waar natuurlijk enkele kosten aan zijn verbonden.

Omdat er nog enkele scholen (Leeuwarder Lyceum en Comenius Esdoorn) geïnteresseerd zijn krijgen deze ook de mogelijkheid om de blikbasket uit te proberen.

Hieronder ons ontwerp de blikbasket, na enkele tips en tops nu hangend op Mariënburg en ons team van groep 7 en 8.

Thijs, Annelotte en Maurits (van de LSV)