M-MWU: staat op het rooster bij het 1e uur voor het maatwerk
Wat is Maatwerk en voor wie is het bedoeld?
Maatwerk betekent extra ondersteuning voor een leerling (Bijles, Studiebegeleiding, Preventie of Excellentie) op het moment dat dit volgens een docent, mentor of coördinator nodig is. Maatwerk wordt in elk leerjaar en afdeling aangeboden.
Welke vormen van Maatwerk zijn er?
We onderscheiden een aantal vormen van Maatwerk:
Preventiecoaching
Als een leerling door omstandigheden slechte/ slechtere studieprestaties levert, kan een preventiecoach een korte periode helpen om de motivatie weer terug te vinden. Deze vorm van maatwerk kan ook betekenen dat een leerling doorstroomt naar een andere vorm van maatwerk.
Bijles
Gedurende een bepaalde periode krijgt een leerling hulp bij het wegwerken van een achterstand in een specifiek vak. Samen met de mentor en na overleg en afstemming met de coördinator kan een leerling in een bijlesgroepje worden geplaatst.
Studiebegeleiding
Studiebegeleiding kan uitkomst bieden als een leerling in een zeer rustige omgeving geconcentreerd zijn werk wil doen omdat dat op een andere plek niet goed lukt.
Excellentie
Als een leerling ergens bijzondere talenten voor heeft, dan willen we onderzoeken welke mogelijkheden er binnen en buiten de school zijn om die talenten extra de ruimte te geven. (Denk bijvoorbeeld aan Inktaap, debatclub, masterclasses en olympiades.)
Op welke momenten kan een leerling Maatwerkuren volgen?
Voor de onderbouw vinden de maatwerkuren plaats op het eerste uur. Als een leerling gebruik maakt van een Bijles of een uur Studiebegeleiding krijgt hij/zij op zijn/haar schoolmail een rooster toegestuurd waarop aangegeven staat waar, wanneer en hoeveel weken hij/zij wordt verwacht. Voor Excellentie en Preventie worden individueel afspraken gemaakt.
Hoe lang duurt een Maatwerk traject?
Bijles en werkuren gelden voor een periode van 9 weken. Preventiecoaching is een individueel traject en duurt gemiddeld 8 weken. Excellentie wordt voornamelijk in projectvorm aangeboden.
Is Maatwerk een soort van Huiswerkinstituut?
Nee. Maatwerk betekent ondersteuning voor korte duur, het is geen structurele vorm van ondersteuning. Op het moment dat een leerling meer nodig heeft dan de school met Maatwerk kan bieden, kan een huiswerkinstituut uitkomst bieden.
Wie bepaalt of een leerling in aanmerking komt voor Maatwerk?
De leerjaarcoördinator bepaalt in overleg met de vakdocent en/of mentor of een leerling wordt geplaatst. Het is niet mogelijk voor ouders om een leerling aan te melden. U kunt uiteraard wel bij de mentor aangeven dat uw kind enige ondersteuning nodig heeft, maar er wordt intern besproken en besloten of en voor hoe lang een leerling geplaatst wordt. Deelname is niet vrijblijvend, als een leerling aangemeld is voor maatwerk is hij/zij verplicht daar aanwezig te zijn en absentie wordt gecontroleerd.
Wanneer start Maatwerk?
We starten op 19 september met Maatwerk.