Rob Ruggenberg zal maandag aan alle eerste klassen in de mediatheek over zijn boeken vertellen. Alle eerste klassen zullen op deze dag hierbij volgens onderstaand schema in de mediatheek aanwezig zijn.
Ronde 1: 08.45-09.45 u. A1B, H1F en A1C (eerst naar je leslokaal gaan)
Ronde 2: 10.15-11.15 u. H1B,H1C en H1D (meteen naar mediatheek gaan)
Ronde 3: 11.45-12.45 u. H1A, A1A en H1E (eerst naar je leslokaal gaan)
Meer informatie
Maandag 9 februari a.s. komt jeugdboekenschrijver Rob Ruggenberg naar Comenius Mariënburg. Hij heeft de school vaker bezocht en dat is niet voor niets: Ruggenberg heeft de gave om leerlingen ademloos naar hem te laten luisteren. Hij schrijft historische jeugdboeken. Inmiddels heeft hij er vijf geschreven: Het verraad van Waterdunen, Slavenhaler, Manhatan, IJsbarbaar en De boogschutter van Hirado. Het zijn stuk voor stuk erg goede boeken die bol staan van de spanning en avontuur. De hoofdpersoon is vaak een jongen die zichzelf en de wereld van de ontdekkingsreizen leert kennen. Het is niet zo dat alleen jongens zijn boeken willen lezen: vaak is een meisje overzee de tweede hoofdpersoon van wie het pad kruist met dat van de hoofdpersoon. Dat gebeurt ook in De boogschutter van Hirado, het boek waarop leerlingen kunnen stemmen voor de Jonge Jury 2015. Het boek gaat over Reyer, die door zijn vader naar het Japanse eiland Hirado wordt gestuurd om te werken als leerling-koopman voor de VOC. Vader heeft geldproblemen, dus het fortuin dat Reyer kan verdienen komt goed van pas. Maar er zijn tegenwerkende krachten: in Batavia wordt een vluchtende man onder zijn ogen gedood door een Chinese boogschutter. De stervende man heeft een rolletje papier in zijn handen. De boogschutter, piraat Ikuan, vermoedt een complot en zet Reyer gevangen. Hij wordt vrijgelaten onder de voorwaarde dat hij een brief bestemd voor de vrouw en de zoon van Ikuan aflevert in Kawachi, een plaats op het eiland Hirado. Reyer moet hierover zwijgen, anders is zijn vader zijn leven niet meer zeker. Ondertussen heeft Sakura, dochter van een samoerai, heel andere problemen: ze wordt door haar vader gedwongen te trouwen met koopman Wonderaer, om zo in de gaten te kunnen houden wat er allemaal gebeurt in de handelspost van de VOC. De koopman reist net als Reyer mee op het VOC-fluitschip Petten. Wonderaer is een dikke, ongewassen man met wie Sakura helemaal niet wil trouwen. Ze is meer onder de indruk van de jongen die ook op het schip te vinden is: Reyer.
De boogschutter van Hirado is opnieuw een sterk historisch jeugdboek, dat je niet meer weg kunt leggen zodra je eraan begonnen bent. Bovendien leer je van alles over de handelsreizen in de 17e eeuw. Dat leerzame aspect zit altijd in Ruggenbergs boeken. Misschien zouden docenten Nederlands en geschiedenis eens moeten nadenken over een samenwerking. Waar vind je lezers voor het werk van Rob Ruggenberg? Hirado is net als zijn vier voorgaande boeken warm aanbevolen voor leerlingen in groep 8 van de basisschool en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Het gaat in de klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs dan met name om leerlingen in vmbo-t, havo en vwo, omdat ik verwacht dat leerlingen in klas 1 en 2 van vmbo-b en vmbo-k meer moeite zullen hebben met de dikte van Ruggenbergs boeken. Het neemt niet weg dat je als docent ook daar zijn boeken kunt aanbevelen. Niet geschoten, al dan niet met pijl en boog, is altijd mis.
Leerlingen die maandag 9 februari a.s. het auteursbezoek van Rob zullen bijwonen, hebben de kans om De boogschutter van Hirado (of een ander boek van hem) te kopen. Kinderboekwinkel De Toverlantaarn zal bij het auteursbezoek aanwezig zijn met de boeken van Ruggenberg. Zijn boeken zijn meermaals bekroond: zo won hij in 2007 een Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor Het verraad van Waterdunen en hij mocht in 2009 de Libra Wentelprijs in ontvangst nemen voor Slavenhaler. Voor Manhatan kreeg Rob twee publieksprijzen en voor IJsbarbaar werd hij in 2012 opnieuw door de Griffeljury bekroond met een Vlag en Wimpel. Met IJsbarbaar boekte hij misschien wel zijn grootste succes: in 2012 won Rob verrassend de Prijs van de Jonge Jury, een prijs die werd toegekend door de leerlingen zelf. Ook dit jaar maakt hij een kans op die prijs. Leerlingen kunnen tot 1 maart stemmen op De boogschutter van Hirado op www.jongejury.nl. Doen!