woensdag 11 juni 2014

Research & Design jaar 1: de eerste maanden.


Het jaar vliegt om. Tijd om eens terug te kijken naar wat de nieuwe lichting R&D-ers dit jaar allemaal gedaan heeft. Tot slot blikken we ook vooruit…

Wetenschappers door de eeuwen heen…
De eerste weken stonden in het teken van onderzoek doen. De leerlingen hebben zelf een onderzoek opgezet en uitgevoerd. Sommigen kozen ervoor om naar buiten te gaan om data te verzamelen, anderen voerden alles op het lab uit. Ook kiest elke week een tweetal hun favoriete wetenschapper en laat de groep zien wat we niet zouden kunnen of weten zonder deze persoon.
In het kader van dit project hebben we onlangs met de trein een bezoek aan de RUG (Rijksuniversiteit Groningen) gebracht. Tijdens deze interactieve tentoonstelling stonden ontdekkers en uitvinders door de eeuwen centraal. Meer info: http://www.rug400.nl/nl/agenda/400-jaar-wetenschap.


Wetenschapscafé: Serious Gaming 
Op 14 april hebben onze R&D-ers tijdens een unieke eerste samenwerking met de UCF (University Campus Fryslân) en de NHL een bijdrage geleverd aan een heus Wetenschapscafé in Leeuwarden. Voordat we naar de stad gingen hebben we eerst samen pizza gegeten in de docentenkamer.
Daarna hebben we in het Oranje Bierhuis o.l.v. dr. ir. Hylke W. van Dijk (lector Serious Gaming aan de NHL) een interactieve digitale ‘media battle’ met de andere ‘oudere’ bezoekers gespeeld. Hierin werd onderzoek gedaan naar de Media Paradox van de generaties. Tevens werd er gekeken naar de wetenschap achter Serious Media.

Beweging: Medisch en Games
De meest recente excursie was 27 mei aan FysioFriso. We hebben daar een gastles van een fysiotherapeut gehad en gekeken naar de meest recente ontwikkelingen op het gebied van bionische ledematen









Daarna was de oefenzaal van ons en hebben we diverse (on)mogelijkheden van ons eigen menselijk lichaam ontdekt. Wist je bijvoorbeeld dat het (over)strekken van een arm bij meisjes veel makkelijker gaat? Dit bezoek was in het kader van het laatste project Beweging.


Volgende week ronden we dit project af met een bezoek aan de grootste gamestudio van het noorden, waar de leerlingen onderzoek zullen doen en een rondleiding krijgen. Wordt vervolgd…

Groetjes, men. Dekkers