vrijdag 17 januari 2014

Een prop papier verbeeldt gevolgen van pestgedrag

Afgelopen week hebben vier studenten van de opleiding Sociaal Cultureel Werk als opdracht voor het vak ‘drama’ van de Friese Poort in twee klassen op onze locatie een educatieve voorstelling gegeven. Aan het einde van de voorstelling bleek een prop papier heel goed de gevolgen van pestgedrag inzichtelijk te kunnen maken.


In de voorstelling wordt de hoofdrolspeelster gepest op school, omdat ze in 'rare' kleren rondloopt. Dit omdat ze thuis geen geld hebben voor nieuwe kleren. Aan het einde van het toneelstuk loopt de hoofdrolspeelster weg van huis, omdat ze zo erg gepest wordt dat ze niet meer weet wat ze moest doen. En ze durft het aan niemand durfde te vertellen.

In de nabespreking kregen de leerlingen kregen een vel papier, waar een prop van gemaakt moest worden. Daarna moest de prop ‘uit elkaar’ worden gehaald en weer zo glad en mooi mogelijk worden gemaakt. Dat lukt natuurlijk lang niet helemaal. Het gesprek met de klas ging vervolgens over de boodschap ten aanzien van pesten: je kunt vouwen en gladstrijken wat je wilt, de vouw- en kreuklijnen zullen altijd zichtbaar blijven. Dit geldt ook voor iemand die gepest wordt! De vouwlijnen in het geheugen zorgen ervoor dat hij/zij het zich altijd zal blijven herinneren ...

Een prop papier kan nooit weer 'als nieuw' gestreken worden