woensdag 5 juni 2013

Energydrankjes - een dorstlesser?

Flitsende verpakking en spotgoedkoop. Energydrankjes, vooral populair bij jongeren. Ook op onze school komen we ze tegen. Je zou er 'energie' van krijgen. Maar wat zit er nu eigenlijk in die drankjes en wat doet het met je? Op de site van GGD Fryslân verscheen deze week onderstaand artikel.

De zomer komt eraan. En zomerse dagen maken dorstig. Tijd voor een opwekkend drankje? Energydrankjes zoals Golden Power, Red Bull, Kruidvat Power Booster en Pepsi Kick zijn momenteel erg populair. Wat zijn deze drankjes nu precies en doen ze eigenlijk wel wat ze beloven ?

Energieker door energydrankjes?
Energydranken zijn frisdranken met veel calorieën (door de aanwezige suikers). Daaraan worden allerlei stoffen toegevoegd zoals cafeïne of taurine. Met deze ingrediënten belooft de fabrikant dat je er energiek van wordt. Het zou je zelfs vleugels geven.

Eigenlijk zijn deze drankjes helemaal niet zo lekker. Dat is bewust zo gedaan door de fabrikant. Het lijkt dan een beetje op een soort medicijn. De fabrikant maakt slim reclame en koppelt de term energie aan het oppeppende effect. Maar kan dat eigenlijk wel, je energiek voelen op basis van een drankje ? De werkelijkheid is dat dit gewoon niet kan. Je energiek voelen heeft vooral te maken met je conditie, je sportgewoonten. Ook is het belangrijk of je lekker uitgerust bent en happy.

Moeilijk slapen en rusteloosheid
Uit een onderzoek blijkt dat de meeste jongeren niks merken van het zogenaamde stimulerend effect. Maar twee op de drie gebruikers krijgen wel te maken met de nadelige effecten van het drinken van energydrankjes. Ze krijgen klachten, zoals moeilijk kunnen slapen of rusteloosheid.

Cafeïne
In de meeste standaardblikjes van 250 ml zit ongeveer evenveel cafeïne als in een gemiddeld kopje koffie. Dat is ongeveer 4 keer zoveel als in een glas cola. Soms wordt de indruk gewekt dat er extreem veel cafeïne in energydrank zit. Dat valt gelukkig wel wat mee. Tieners tussen de 13 en 18 jaar kunnen wat betreft de cafeïne wel een blikje van 250 ml per dag drinken. Dagelijks meer cafeïne gebruiken kan in deze leeftijd vervelende bijwerkingen geven. Dat kan per persoon verschillen; de een heeft sneller last van de cafeïne dan de ander.

Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen beter geen energydrank gebruiken. Zwangeren en moeders die borstvoeding geven moeten zich ook beperken. Ze kunnen beter niet meer dan 4 kopjes koffie of glazen energydrankjes per dag drinken.

Energydrankjes zijn dikmakers
De term energydrank klopt wel als je kijkt naar de hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt. Want dat leveren de meest van deze drankjes juist wel. Een blikje levert al vlot 100 calorieën.

Er bestaan inmiddels ook light energydrankjes. In die variant is het hoge suikergehalte vervangen door een zoetstof. Wie deze drankjes kiest heeft dan geen nadelen meer van het hoge energiegehalte (suiker). Maar wel van de cafeïne en andere stoffen die er in zitten.

Vitaminewater
Er zijn ook drankjes met toegevoegde (B en C) vitamines en mineralen zoals magnesium of kruiden zoals guarana en gingko biloa. De vitamines en mineralen in deze hippe flesjes Vitamin-water zitten er in elk geval echt voor de show in. De gehaltes zijn dusdanig laag dat je er geen voor- of nadeel van hoeft te verwachten.

Energydrank is geen goede sportdrank!
Energydranken zijn niet geschikt als sportdrank. Een sportdrank moet juist gemakkelijk opneembare suikers en zouten leveren en kent een andere samenstelling. Overigens is water bij normale sportinspanning meestal de beste en goedkoopste aanvulling van verloren vocht.

(bron: GGD Fryslân)