zondag 7 oktober 2012

A1A, A1B en A1C: onderzoeksvaardigheden

Vanaf 9 oktober gaan de leerlingen van klas A1A, A1B en A1C kennismaken met diverse aspecten die te maken hebben met het doen van onderzoek en wetenschap. We doen dit aan de hand van een wetenschapsspel, dat is ontwikkeld door de 'Jonge Akademie on Wheels'. Voor informatie over het spel, klik hier. Het schema is als volgt:

A1A: dinsdag 9 oktober in lokaal 310, het 3e en 4e uur
A1B: vrijdag 12 oktober in lokaal 310, het 3e en 4e uur
A1C: Maandag 15 oktober in lokaal 310, het 5e en het 6e uur (de havoleerlingen doen ook gewoon mee)




Het atheneumonderwijs maakt samen met het gymansium deel uit van het VWO: het Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs. Leerlingen met een vwo-diploma hebben toegang tot het academisch onderwijs, de universiteit. Om leerlingen hier op voor te bereiden, worden vwo-scholieren niet alleen geacht op het hoogste niveau van de nodige vakken veel te kennen - dus te 'weten' -, maar ook het nodige op dit niveau te kunnen. Hier horen bv. ook het aanleren van onderzoeksvaardigheden bij, die nodig zijn bij het goed uit kunnen voeren van wetenschappelijk onderzoek op de universiteit (en overigens ook in meer toegepaste zin in het Hoger Beroeps Onderwijs - HBO). Welke stappen komen kijken bij het doen van onderzoek? Hoe formuleer je een goede hoofdvraag? Wat is een hypothese? Wanneer gebruik je een interview als onderzoeksmethode en wanneer een enquête of een experiment? Hoe om te gaan met bronnen? Wanneer mag je conclusies trekken en op grond waarvan? Allerlei zaken die bij het doen van onderzoek komen kijken. Uiteraard gaan we er niet van uit dat leerlingen aan het eind van de onderbouw op academisch niveau onderzoek kunnen verrichten, we bouwen dit op van onder- naar bovenbouw.

CSG Comenius is bezig stapsgewijs een doorgaande leerlijn onderzoeksvaardigheden in te voeren in klas 1 t/m 6 atheneum. Hierbij worden we ondersteund door de WON Akademie, waarbij 'WON' staat voor Wetenschaps Oriëntatie Nederland (zie voor info www.wonakademie.nl ). Wij zijn een van de twee Friese scholen die aangesloten is bij de WON Akademie en we zijn de enige in Leeuwarden. Naast het beoefenen van onderzoeksvaardigheden, staat bij de Akademie ook het ontwikkelen van een 'onderzoekende houding' centraal.

Wetenschapsoriëntatie - onderzoeksvaardigheden - is niet een apart vak. Het staat dus niet op de lessentabel, maar het kan terug komen bij een vak (bv. het project 'literatuuronderzoek' bij Nederlands) of juist als aparte projecten die niet direct aan een vak verbonden zijn.