dinsdag 3 april 2012

Boekenschrijfster Marion van de Coolwijk op Mariënburg

Boekenschrijfster Marion van de Coolwijk, o.a. bekend van haar boek “Tafel 7, 3 cola” kwam maandag 25 maart langs op Mariënburg.  Zij bracht een bezoek als afsluiting van het Jonge Jury project 2012. Marion is dit jaar met haar boek genomineerd voor de landelijke Jonge Jury prijs. Andere genomineerden zijn o.a. auteur  Francine Oomen en Mel Wallis de Vries.
 


Mevrouw van de Coolwijk hield een lezing voor alle eerste klassen in de mediatheek van onze locatie. Er waren twee rondes. In de eerste ronde kwamen een viertal klassen en in de tweede ronde kwamen de andere klassen. De presentatie van het geheel was in handen van Christian Fato, leerling van havo 2.
Milton Mabanza uit H1E introduceerde de schrijfster met een zelfgeschreven rap. Het publiek werd aan het werk gezet, omdat zij de rap ritmisch ondersteunden met hun geklap. Daarna werd Marion aangekondigd door Christian. De schrijfster begon haar presentatie met het motto ‘Een boek lezen is een filmpje bekijken in je hoofd’.  Ze vindt, dat als je een boek leest, je eigenlijk een filmpje in je hoofd bekijkt. Ook vertelde dat ze meer dan 200 boeken heeft  geschreven. Daarna vertelde ze over haar zoon. Haar zoon is dyslectisch en daarom gooide hij een keer een propje op de grond met daarin de woorden ‘Ik ben niet bom’. Marion moest er om lachen, maar het voorval werd de aanleiding voor het schrijven van een nieuw boek. ‘Ik ben niet bom’ werd het eerste boek van een serie speciaal voor jongeren die lezen lastig vinden. De auteur vertelde ook over haar ‘trucje’. Dat ‘trucje’ is bedoeld voor kinderen die dyslexie hebben en zorgt ervoor dat leerlingen woorden en beelden aan elkaar ‘plakken’. Erg handig natuurlijk. Marion overhandigde een aantal exemplaren aan de leerlingen en aan wat belangstellende ouders, zoals aanwezige docenten.

De auteur legde ook uit hoe je een boek eigenlijk maakt. Dit deed ze door het hele proces stapsgewijs te vertellen. Dit was interessant voor de leerlingen die misschien later schrijver of schrijfster willen worden. Marion geeft altijd eerst de titel van het boek aan de uitgever door, nog voordat er zelfs maar één letter op papier staat. Het eigenlijke boek wordt pas later geschreven. Ook legde ze uit dat ze meerdere uitgevers heeft. Dit  is, volgens mevrouw van de Coolwijk, erg bijzonder. Bekende schrijfsters zoals Carry Slee en Francine Oomen, hebben er maar één. Tenslotte las Marion een klein fragment voor uit het genomineerde boek ‘Tafel 7, 3 cola’.

En toen was het tijd voor bekendmaking van de top 5 van de Leeuwarder Jonge Jury door Christian. Op nummer 1 staat het boek…’ Vals’! van schrijfster Mel Wallis de Vries. Het boek van Marion staat op nummer 4. Daar was ze erg blij mee. Na de bekendmaking konden de leerlingen handtekeningen halen bij Marion en het ´trucje´ meenemen. Boekenhandel De Toverlantaarn was ook aanwezig in de Mediatheek. Zij stonden daar met een stand om boeken van Marion te verkopen. Een aantal leerlingen kochten een boek en lieten die signeren door Marion. Daarna was het echt afgelopen. Het was een superleuke ochtend, en vooral zeer leerzaam.
Klik hier om een aantal foto's te bekijken.

Christian Fato (MH2E)