vrijdag 25 mei 2018

Klas 1: Methode Onafhankelijke Toets

Beste ouder/verzorger,

Uw kind volgt onderwijs in het eerste leerjaar op locatie Mariënburg. We doen dagelijks ons best degelijk en uitdagend onderwijs te verzorgen. Alle vakken zijn daarbij van belang, want zij dragen alle bij aan de vorming van uw kind. Dit neemt niet weg, dat er enkele vakken zijn waarbij de voortgang van meer dan gemiddeld belang is. Het gaat hierbij om de kernvakken Nederlands en wiskunde. In beide gevallen worden leerlingen geconfronteerd met essentiële vaardigheden die veelal bij andere vakken weer een rol spelen.

Vanwege het belang van Nederlands en wiskunde hebben wij ervoor gekozen de gebruikelijke voortgangstoetsen voor de beide genoemde vakken aan te vullen met een andere toets die methode-onafhankelijk is. We noemen die toets dan ook de MOT (Methode-Onafhankelijke Toets). Dat wil zeggen dat deze toets los staat van het gebruikte leerboek en algemene vaardigheden meet waarover de leerling zou moeten beschikken. Voor Nederlands betekent dit aandacht voor taalverzorging, spelling, grammatica en woordenschat; bij wiskunde gaat het om meetkunde, verbanden, getallen en verhoudingen.

Gevolg van dit uitgangspunt is dat voor de toets niet apart hoeft te worden geleerd: gemeten wordt in welke mate een leerling de genoemde vaardigheden beheerst. Omdat we deze toets gebruiken als een ijkmiddel naast het leerboek, is ervoor gekozen de uitkomsten van de MOT niet te becijferen en dus buiten het behaalde cijfer voor het vak te houden. De uitkomsten zullen worden gebruikt om tijdens de vaklessen meer maatwerk te kunnen bieden richting de leerlingen. 

De afname van de toetsen in het eerste leerjaar zal plaatsvinden tussen 28 mei en 22 juni en wel tijdens de reguliere uren. Uw kind hoeft dus niet langer op school te blijven.