vrijdag 20 maart 2015

Drie brugklassers door naar Friese finale voorleeswedstrijd

Op dinsdagavond 10 maart streden negen kandidaten in de regionale finale van Read2Me, de landelijke voorleeswedstrijd voor brugklassers, om een plaats naar de volgende ronde. De goed bezochte avond in Bibliotheek Leeuwarden Centrum leverde drie voorleestalenten op.

De kandidaten lazen ieder ongeveer vijf minuten voor uit hun boek, nadat ze kort iets over zichzelf en het boek hadden verteld. Welke drie voorlezers doorgingen naar de provinciale finale, werd bepaald door een jury. Deze bestond uit Jacob Bosma (docent Nederlands en leespromotor), Sietie Tijsma (bibliotheekmedewerker) en Mariëlle Denters (docent Nederlands). Als finalisten werden aangewezen: Edzer Kooistra (csg Liudger in Burgum), Mayra Jager (csg Comenius in Leeuwarden) en Mirjam Ijpma (csg Liudger in Burgum). De jury beoordeelde hen stuk voor stuk als goede voorlezers, die met de gekozen, soms heftige fragmenten, treffend en met duidelijke stem de toehoorders wisten te boeien.

De provinciale finale vindt plaats op 22 april bij Tryater in Leeuwarden. De winnaar hiervan gaat door naar de landelijke finale in mei in Amsterdam.

Read2Me wordt in Friesland georganiseerd door de Friese bibliotheken en Bibliotheekservice Fryslân. Omdat er met veel enthousiasme is meegedaan door Friese middelbare scholen, is nu al bepaald dat de wedstrijd volgend jaar een vervolg krijgt.