woensdag 8 februari 2012

A2A en A2B: promovendi op bezoek, vrijdag a.s. 3e en 4e uur

In het kader van Wetenschapsoriëntatie hebben we voor aanstaande vrijdag twee promovendi uitgenodigd van het Academic Medical Center van de Universiteit van Amsterdam. De klassen A2A en A2B gaan na de eerste pauze naar lokaal 221, waar ze het 3e en 4e uur veel te horen zullen krijgen over het promotieonderzoek van twee onderzoekers: Dr. T.J. Schuit en Dr. D. de Boer. De reguliere lessen van A2A en A2B worden dus vervangen door deze presentatie.


De promovendi gaan het hebben over het thema ‘infecties’, waaromheen uitleg wordt geggeven over waarom het belangrijk is onderzoek te doen naar infecties, hoe je dat nou aanpakt, waarom het leuk is daar onderzoek naar te doen en hoe beiden persoonlijk in dit veld terecht zijn gekomen. Met de presentatie proberen we als school een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van een onderzoekende, wetenschappelijke houding die (in de loop van de jaren) van onze leerlingen atheneum verwacht wordt.

Ter inleiding hierbij informatie over waar de onderzoeken over gaan:
Het promotietraject van dhr. de Boer ligt op het gebied van allergische ontsteking zoals die optreedt in het kader van astma. Allergenen zoals huisstofmijt kunnen een allergische onsteking van de long veroorzaken. Waar dhr. de Boer zich op richt is de plaatstelijke stollingsproblemen in de long die hierbij optreden. De longzakjes lijken te gaan lekken waardoor een klein beetje bloedplasma kan siepelen in de long en dit lijkt de ontsteking op gang te houden. Momenteel behandelt dhr. de Boer in een onderzoekssetting astmapatienten met antistolling waarbij met behulp van bronchoscopien (een onderzoek met een slang in de long) huisstofmijt in de long wordt gespoten en een allergische ontstekingsreactie wordt nagebootst.

Dhr. Schuit is in oktober gepromoveerd op de ziekte van Lyme en de rol van de teek hierbij. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi en wordt overgedragen door de teek. Nadat teken de huid van de gastheer zijn binnengedrongen beginnen ze aan een bloedmaaltijd die ongeveer een week duurt. Om deze bloedmaaltijd mogelijk te maken ‘spugen’ ze een uitgebreid mengsel van eiwitten in de huid om het afweermechanisme van de gastheer te onderdrukken en te manipuleren. Dit proces is niet alleen heel gunstig voor de teek zelf, maar ook voor de door teken overgedragen ziekteverwekkers, waaronder de Borrelia­-bacterie. Dhr. Schuit bestudeert van verschillende tekeneiwitten het belang voor zowel de teek als voor Borrelia met als uiteindelijke doelen meer inzicht in het ziekte proces verkrijgen en een vaccin ontwikkelen op basis van tekeneiwitten, welke een Borrelia-infectie zou kunnen voorkomen.