vrijdag 24 februari 2012

A1B: bezoek stadhuis Leeuwarden

Maandag 20 februari waren de leerlingen van a1b en hun mentoren te gast op het stadhuis van Leeuwarden (Voor foto's klik op deze link). Elk jaar wordt er in Leeuwarden een kinderburgemeester en een kinderlocoburgemeester gekozen. Dit jaar was klasgenoot Demi Rauwerda de kinderlocoburgemeester en daarom werd zij met haar klasgenoten uitgenodigd een bezoek te brengen aan het stadhuis en een raadsvergadering.
Om 17.00u werd de klas een hartelijk welkom geheten in de raadszaal van het stadhuis. In deze zaal werd een gastles gegeven en een film vertoond over de laatste verkiezing van de kinderburgemeester. De raadszaal is voorzien van moderne communicatiemiddelen in de vorm van beeld en geluid. Hoewel het niet bedoeld was als speelgoed was het wel erg leuk om af en toe op het knopje te drukken waarna je in beeld kwam!
Na deze introductie daalden de klas af naar de kelder waar de friet met kroketten/frikadellen al op hen lagen te wachten. Vervolgens kregen ze een rondleiding door het historische gebouw. Er waren nog oude gevangeniscellen te zien, diverse authentieke meubels, prachtige wandtapijten en bijzondere plafonds.
Uiteindelijk kwamen de leerlingen weer uit in de raadszaal waar ze plaats mochten nemen op de publieke tribune. De burgemeester maakte na binnenkomst even kennis met een aantal leerlingen. Pas nadat hij zijn ambtsketen had omgedaan hadden ze door dat ze met de burgemeester hadden gesproken!
Na ongeveer 20 minuten verliet de klas de raadsvergadering. Al met al een zeer leerzame en leuke ervaring!