maandag 14 februari 2011

Leren voor school: met of zonder muziek?

"Ik leer het beste als ik naar muziek luister", hoor je leerlingen regelmatig zeggen. Maar is er een verband tussen het luisteren naar muziek en je leerprestaties? Hoewel het natuurlijk per persoon afhankelijk is, kunnen we er wel iets over zeggen. Er is namelijk een onderzoek naar verricht in klas 2!


Eerder dit jaar is het project 'beïnvloeding' van de talentstroom Discovery in klas 2 afgerond. Leerlingen hebben een aantal vormen van beïnvloeding onderzocht, o.a. door kleur en symbolen. Maar ook naar de invloed van muziek op de leerprestaties. De leerlingen van Discovery dachten aanvankelijk dat het goed zou zijn om tijdens het leren naar muziek te luisteren. Muziek zou volgens hen ontspannend werken en zou daardoor zorgen voor betere leerprestaties. Maar om iets zeker te weten, moet  je het natuurlijk onderzoeken. 
Er werd een experiment opgezet, waarbij de invloed van het luisteren naar muziek op de leerprestaties werd gemeten. Medeleerlingen uit twee verschillende klassen waren de proefkonijnen. Een deel van de leerlingen kreeg precies dezelfde woordjes te leren met muziek op de achtergrond. Het andere deel van de leerlingen kreeg woordjes te leren in stilte. Beide kregen evenveel tijd.  Daarna volgde een kleine toets. Welke leerlingen zouden beter scoren? De leerlingen die geleerd hadden met muziek of de leerlingen die geleerd hadden zonder muziek?
De uitslag was wel duidelijk! Leerlingen die geleerd hadden zonder muziek scoorden duidelijk beter op hun toets dan de leerlingen die geleerd hadden met muziek. Bekijkt de resultaten in de tabel hier onder maar eens:


Met muziek geleerd
Zonder muziek geleerd
Gemiddelde cijfer klas A
3,5
5,9
Gemiddelde cijfer klas B
5,9
7,7


Op zich is het verschil tussen de twee klassen alweer een vervolgonderzoek waard. Maar waar het hier om gaat, is dat het onderzoek duidelijk heeft opgeleverd dat het verstandiger is om zonder muziek te leren. Hoewel ... er zullen altijd wel leerlingen zijn die het tóch beter doen met muziek. Probeer het zelf maar eens!